Dansetilbud for mange

Du må ikke bli danser selv om du velger danselinja. Det holder lenge at du liker å danse. Lone Eivinddottir - Klikk for stort bildeLone Eivinddottir Elin Stokkenes

Når en går på ungdomsskolen er det ikke så enkelt å vite hva en skal utdanne seg til. Valgene er mange, og rådene fra venner og familie kan sprike i ulike retninger. Liker du å uttrykke deg gjennom musikk, dans eller drama, så kan Vinstra vidaregåande skule passe for deg.

Dans er mer enn hobby

For mange er dans en hobby, for noen er dans så mye mer. Jon Bugge Mariussen er elev på Vg2 folkedans. I fjor vant han juniorklassen i folkedans på Landskappleiken. Han forteller at han ikke fant plassen sin da han starta på Vg 1 på Ski videregående skole. Han forsøkte også et år på Oslo by Steinerskole, men det var først da han kom til Vinstra vidaregåande skule han følte at han kom på riktig sted.

Jon Bugge Mariussen danser på Oslokappleiken - Klikk for stort bildeJon Bugge Mariussen danser på Oslokappleiken Thor Hauknes - På Vinstra er det fullt fokus. Jeg storkoser meg med dans, og akkurat nå er det folkedans som jeg har mest interesse for, men valgmulighetene er så mange, klassisk, jazz og folkedans for å nevne noe, forklarer Jon energisk.

Han forteller om et miljø der musikk og dans preger store deler av døgnet. Elevene har et sterkt samhold og synes det er morsomt å spille, synge og danse sammen på tvers av musikkform.

Fint å bo på hybel

Jon kommer fra Nesodden i Akershus og bor på hybel på Vinstra.

Jon Bugge Mariusssen - Klikk for stort bildeJon Bugge Mariusssen- Jeg synes det rart å flytte for meg sjøl i starten, men jeg stortrives med det. Halve klassen bor på hybel, felleskapet er sterkt. Vi passer på hverandre, oppholder oss mye på skolen etter skoletid, spiller og har det kjempegøy, forteller Jon.

Etter lange dager synes Jon det kan være godt å være litt aleine på hybelen sin.

- Jeg lager litt mat, holder orden og slapper av. Da jeg bodde hjemme var rommet mitt bare kaos, men på hybelen min er det fint og ryddig. Det var noe mamma ikke akkurat så for seg, ler Jon.

En skoledag med Grease på timeplanen

Elevene fra Vinstra lærer også andre elever i Oppland å danse. I dag besøker de Smestad ungdomsskole på Lillehammer.

Grease lightning - Klikk for stort bildeGrease lightning

Lærere og elever fra Vinstra vidaregåande skule skal hjelpe ungdomsskoleelevene med dansetrinn til musikalen Grease som skolen snart skal sette opp.
Ut av høytalerne dundrer den kjente musikken fra slutten av syttitallet og ei stor gruppe elever kaster seg ut i dansen. Elevene fra Vinstra har trent dansetrinn med ungdommene fra Lillehammer, og i løpet av et par timer sitter dansen som den skal.

Danselinja frister

Blant alle de dansende ungdomsskoleelevene i gymsalen denne dagen er det mange som drømmer om å kunne kombinere skole og dans på videregående.

Åsa Hansen Beite og Julie Johansen Holen går begge i niende klasse, og har ennå litt tid på seg før de må bestemme seg for skolevalg. Likevel er jentene enige i én ting, de drømmer om å gå danselinja på Vinstra.Åse Hansen Beite og Julie Johansen Holen - Klikk for stort bilde

- Dans er lidenskapen min. Jeg har alltid likt å danse. Jeg tenker ikke å gjøre dans til noe jeg skal leve av. Jeg ønsker meg et vanlig yrke, kanskje noe som har med film å gjøre, men dansen blir i tillegg, forteller Åsa.

Hun forteller at hun er heldig som har foreldre som støtter henne i dette, og tanken på å flytte på hybel skremmer henne ikke. Det gjør den heller ikke for Julie som forteller at hun i motsetning til Åsa drømmer om å kunne gjøre dansen til sitt levebrød, men at hun også kan tenke seg et yrke der hun kan jobbe med barn, kanskje som psykolog.

- Jeg har alltid drevet med dans, og jeg kommer nok aldri til å slutte med det. Dans er på en måte litt av identiteten min, den jeg er, sier Julie.

Mange timer dans i uka

Dansetilbudet er et bredt studie der man lærer dans i mange ulike genre. Tilbudet passer både for den som vil gå videre med dans, eller for den like mye går tilbudet for å få generell studiekompetanse og gå videregående på en litt annerledes måte.

Vg1 har 10 timer dans i uka, Vg2 har 15, og det siste året på Vg3 er det 20 timer dans i uka.

Vinstra vidaregåande skule ønsker å være et kraftsenter for musikk og dans. Både lærere og elever samarbeider på tvers, slik at elevene kan danse til levende musikk og kommunisere med musikerne gjennom dans.

Studietilbudene

Velger du Musikk, dans, drama med dans, er det kun Vinstra vidaregåande skule i Oppland som tilbyr denne retningen.
Velger du Musikk, dans, drama med drama, er det Hadeland videregående skole og Gjøvik videregående skole som tilbyr det.
Velger du Musikk, dans, drama med musikk, er det Hadeland videregående skole, Gjøvik Videregående skole og Vinstra vidaregåande skule som tilbyr det.

Vinstra vidaregåande skule er den eneste skolen i landet som har Landslinje i folkemusikk.

Søknadsfristen er 1.mars

Informasjon om utdanningsprogram Musikk, dans, drama i vilbli.no

Informasjon om fag- og timefordeling på danselinja på Vinstra vidaregåande skule

Publisert av Elin Stokkenes. Sist oppdatert 04.05.2017