Elever må ha digital postkasse

For å motta viktige brev fra Oppland fylkeskommune digitalt, må elever og foresatte ha digital postkasse.

Information in English will follow.

Oppland fylkeskommune ønsker å sende elever og foresatte post digitalt i stedet for på papir.

Fylkeskommunen, stat og kommune kan ikke sende deg vedtaksbrev, skatteoppgjør eller sensitiv informasjon på e-post fordi det ikke er sikkert nok. En digital postkasse er sikker, og her kan du lagre posten din så lenge du ønsker.

Bruk Digipost eller e-Boks

Det finnes to offentlig godkjente leverandører – e-Boks og Postens Digipost. Opprett en digital postkasse hos Digipost eller e-Boks, så kan du motta digital post fra det offentlige.

Digipost og e-Boks er likestilte og begge tilfredsstiller strenge krav til sikkerhet. Den største forskjellen mellom de to postkassene er hvilke private virksomheter du kan motta digital post fra. Postkassene har også ulikt design og noe ulik funksjonalitet.

Slik skaffer du deg en digital postkasse

1. Finn fram din elektroniske ID (e-ID), f.eks. BankID.
  2. Velg enten Postens Digipost eller e-Boks.
  3. Følg instruksjonene fra e-Boks eller Digipost.

Du mottar så en SMS fra Difi som bekrefter ditt valg av postkasse.

Hva er digital postkasse?

• En trygg og sikker løsning for å få og oppbevare viktig post digitalt, slik som brev med vedtak, helseopplysninger eller annen sensitiv informasjon. Vanlig e-post er ikke en sikker måte å sende slike meldinger på.
  • Det finnes to offentlig godkjente leverandører – e-Boks og Postens Digipost.

Fordeler med digital postkasse

• Det er enklere og tryggere å motta og sende viktige brev.
  • Du slipper å vente på postgang.
  • Det er gratis å bruke.
  • Du får viktige brev på ett sted.
  • Du kan lagre posten så lenge du ønsker.
  • Du sparer miljøet og reduserer offentlige utgifter.

Foresatte for elever under 18 år

Det er et mål at flest mulig foreldre/foresatte til elever i videregående opplæring oppretter digital postkasse, slik at de kan motta brev fra Lånekassen digitalt og signere digitalt for elever under 18 år. Hvis foreldre/foresatte har en digital postkasse, får de raskere en digital kopi av svaret på søknaden til eleven, og kan signere med en gang.

Foreldre kan opprette en digital postkasse (Digipost eller e-Boks) på velgdigitalpostkasse.no.

For å opprette postkassen må de ha en elektronisk ID, for eksempel BankID.

Information in English

Oppland fylkeskommune wishes to send students and guardians mail electronically instead of using papermail.

Digital mailbox from e-Boks and Digipost provides a secure solution for receiving and storing important mail from the public. Decision letters and other letters with sensitive information can not be sent by regular mail. It is free of charge to create and use the digital mailbox, and the letters will be stored for as long as you like. You will receive SMS or e-mail notifications to let you know when important mail from a public authority has arrived in your digital mailbox.

You can find more information about digital mailbox at Difi's home page – Help and guides.

Sist oppdatert 26.09.2018