J'uis yomb de la-celle!

Per Bråtet Den franske dansaren Di besøkte 1. og 2. klasse fransk fredag 25. september, i samband med ein danseworkshop som han held på skulen.

Det vart ei fin samtale, der vi blant anna fekk høyra om liv og språk i dei parsiske forstadene, om kor viktig fotballen er for franskmennenes identitet og om hiphop som ein inkluderande dans der alle passar inn.

– Kva liker du med Noreg? spurte Hanne i 1MD. – Kontrastane mellom årstidene, svarte DI, som tidlegare har budd eit heilt år i Noreg. Han sa at elevane ikkje måtte bli overraska om dei kom til Paris med høflege frasar og fekk svar i ein heilt annan stil. Di lærde elevane forstads-verlan, ein type fransk som vart til som eit hemmeleg språk under 2. verdskrig, og som vidareutviklast  i forstadane, med lokale variasjonar. Hvis dykk skal seie « eg er sint på ho der», så seier dykk « j’uis yomb de la-celle!»

Alle elevane stilte spørsmål, lytta oppmerksomt og kosa seg med å leggja bort lærebøkene til fordel for ekte interkulturell kommunikasjon.

Per Bråtet

Sist oppdatert 28.09.2015