Kult med folkemusikk

Folkemusikklinja på Vinstra vgs - Klikk for stort bildeEr du glad i musikk og vurderer Musikk, dans og drama?  På Vinstra videregående skole kan du i tillegg til musikk og dans, gå landslinja i folkemusikk.

Folkemusikklinja på Vinstra vgs - Klikk for stort bildeFolkemusikklinja på Vinstra vgs Elin Stokkenes

Gjennom det lille vinduet i døra ser vi klassen med folkemusikkelever. Trodde du det var en gjeng bunadskledde ungdommer tar du feil. Klassen på ni elever ser ut som helt vanlig ungdom. Embla og Astrid med ring i nesa, Olav med Motorhead t-skjorte, iPhoner og hardingfeler ligger strødd i skjønn forening, men en ting preger klasserommet og timen til lærer Tom Willy Rustad, her er det fullt fokus.

Ni elever fra seks fylker

De ni elevene kommer fra seks ulike fylker. Sondre fra Hemsedal i Buskerud, Embla og Amalie fra Jondal og Kinsarvik i Hordaland, Mari, Astrid og Kjartan fra Sel og Lom i Oppland, Hanna fra Brøttum i Hedmark, Ola fra Tingvold i Møre og Romsdal og Sindre fra Verdal i Nord Trøndelag

Bakerste fra venstre: Sondre Albrigtsen Eikrehagen, Mari Midtli, Hanna Stakston Aasen, Astrid Garmo, Kjartan Haugen Foss, Olav Hanem, Tom Willy Rustad, Foran fra venstre: Amalie, Kinsarvik, Embla Forthun Guntveit og Sindre Dillan - Klikk for stort bildeBakerste fra venstre: Sondre Albrigtsen Eikrehagen, Mari Midtli, Hanna Stakston Aasen, Astrid Garmo, Kjartan Haugen Foss, Olav Hanem, Tom Willy Rustad, Foran fra venstre: Amalie, Kinsarvik, Embla Forthun Guntveit og Sindre Dillan

Klassen er i full gang med å øve til konsert under Ungdoms-OL på Lillehammer, feler og toradere skal tunes inn i tempo og takt, men det er når Ola, Sindre og Kjartan kommer inn på kontrabass, tromme og gitar det virkelig svinger.

Embla Forthun Guntveit flytta fra Jondalen til Vinstra som femtenåring for å følge folkemusikkdrømmen, det er ti timer hjem om hun får hjemlengsel.

- Jeg begynte her fordi jeg synes det er kult med folkemusikk, forteller Embla.

Alle i klassen er enige i at det er kult med folkemusikk og at det er grunnen til at de har starta her.

- Så er det utrolig moro og lærerikt å møte andre folkemusikere fra andre kanter av landet slik vi gjør i denne klassen her, da lærer vi av de tradisjonene de bærer med seg i musikken, sier Astrid.

- Vi blir nok bedre musikere av det, skyter Embla inn.

Null fravær

Det er ikke alle i klassen som kommer fra folkemusikkmiljøet. Olav fra Tingvold spilte bassgitar og søkte seg inn på skolen og linja for å få nye utfordringer og for å lære helt nye ting. Han trakterer kontrabassen med stor selvsikkerhet, og er glad for valget han har tatt.

Lærer Tom Willy Rustad forteller om en gjeng med topp motiverte elever.

- De som velger folkemusikk er genuint musikkinteresserte og topp motivert for ny læring. Det er artig å være lærer i en klasse som sitter klare med stemte instrumenter lenge før timen starter. Jeg trenger ikke føre fravær for denne gjengen her, de er her alltid. Med nye sammensetninger hvert år gir det meg som lærer nye utfordringer til læring, her nytter det ikke snu bunken , smiler Tom Willy.

Lærer  Tom Willy teller takta - Klikk for stort bildeLærer Tom Willy teller takta

Musikken er med hjemmefra

Klassen forklarer at musikk er som dialekter. De lærer stiler og tradisjoner av hverandre og gjennom nye kanaler som ikke fantes før.

- Musikken overføres ikke kun gjennom spelemenn lenger. Vi finner den på Spotify og andre kanaler som gjør at bredden i det vi lærer og lytter til blir stor, sier Hanna og Astrid

Hanna og Astrid i full konsentrasjon - Klikk for stort bildeHanna og Astrid i full konsentrasjon

Musikkgleden er stor i folkemusikk-klassen på Vinstra. Tom Willy beskriver et miljø som er inkluderende og spennende, der de ulike uttrykksformene ved Musikk, dans og drama jobber tett sammen. Det er ikke slik at folkemusikklinja er en sær eksklusiv gjeng, det er bare myter kan klassen bekrefte. Her spiller vi sammen i band og grupper og krysser musikkarter og blander klassisk, jazz, pop, rock- og folkemusikk, forklarer de.

Søknadsfrist 1.mars

De siste årene har det vært en liten nedgang i antall søkere til linja som er den eneste folkemusikklinja i Norge, det kan skyldes at tilbudet ikke er godt nok kjent utenfor Oppland. Det liker elevene dårlig. Skolen og særlig folkemusikklinja har stor status i Norge, og av de som studerer folkemusikk på Musikkhøyskolen i Oslo kommer 7 av 11 elever fra Vinstra.

Vegard Moshagen - Klikk for stort bildeVegard Moshagen- Vi er stolte av linja vår og hele musikkmiljøet på skolen, sier avdelingsleder Vegard Moshagen. Det går litt opp og ned når det gjelder søkere til denne linja, men jeg oppfordrer tiendeklassinger til undersøke litt om  hva vi har å tilby nå før søknadsfristen går ut. For folkemusikk er mer enn gamle spelemenn på hardingfele, sier Vegard.

Les mer om linja her Vinstra Videregående skole

Her søker du vigo.no