Offisiell markering av nye kunstverk

Frå venstre: Anne-Marte Kolbjørnshus, Kunstnar Anna Sigmond Gudmundsdottir, Kari Åse Tvete Hernæs og Tea Karoline Åasmundstad. - Klikk for stort bildeFrå venstre: Anne-Marte Kolbjørnshus, Kunstnar Anna Sigmond Gudmundsdottir, Kari Åse Tvete Hernæs og Tea Karoline Åasmundstad. Rune Falkenhaug Fredag 22. september var det offisiell markering av skulens nye kunstverk, laga av kunstnaren Anna Sigmond Gudmundsdottir.

Elevrådsleiar Tea Karoline Åsmundstad. - Klikk for stort bildeElevrådsleiar Tea Karoline Åsmundstad. Rune Falkenhaug

Konstituert rektor Kari Åse Tvete Hernæs opna markeringa, deretter var det talar ved Ansgar Ole Olsen (kunstnarisk konsulent), Anne-Marte Kolbjørnshus (leder av komiteen for opplæring og kultur i Oppland fylkeskommune) og av kunstnaren sjølv, Anna Sigmond Gudmundsdottir. Elevrådsleiar Tea Karoline Åsmundstad klypte snora og erklærte kunstverka for avduka.

Gudmundsdottir har levert to kunstverk til skulen i samband med nybygget. Kunstverket «Der solen er stum» heng i myldreområdet utanfor kantina, og er eit 11 meter langt måleri på plater. I trappa ned mot TIP-avdelinga heng fire collagar med tittel «Chad 1-5», ei blanding av fotografi og måling.

Der solen er stum - Klikk for stort bildeDer solen er stum Per Bråtet

Kunstnaren beskriv kunstverket «Der solen er stum» slik: «Spor i gammel asfalt, plogspor i fersk vår-jord, digitale avtrykk i underjordiske bunkere. Uvær, berg, kart, kratt, gjerde, vegg. Fobier, tvang, frigjøring og spørsmål.» Vidare seier ho at «tittelen er inspirert av Dantes «Den gudommelige komedie». Jeg ønsket en tittel som viser til at noe er midlertidig skjult. At det finnes steder i oss hvor solen er stum. At huden er det som skiller oss fra et indre mørke og en ytre virkelighet.»

Chad 1-5 - Klikk for stort bildeChad 1-5 Marianne Bøe Jervell

Chad 1-5 beskriv Gudmundsdottir slik:

«I arbeidet CHAD har jeg fabulert omkring den fragile fremstillingen av virkeligheten i møte med det nådeløse og uforutsigbare. Med strømmen av bilder som kommuniseres i sosiale medier, endrer vi også vår måte å skape individuelle fortellinger. Eskaleringen i bruk av bilder kan sees som en egen kraft på lik linje med en elv eller lava som legger tidligere tiders treghet under seg. Gamle fortellinger forsvinner i lys av nye måter å forstå seg selv på og hvordan man står som enkeltmenneske i verden. I naturen finnes krefter som uhindret vil utfolde seg. Slike krefter finnes også i hvert menneske. Våre skjøre forsøk på å skape fortellinger står kontinuerlig i fare for å miste mening, bli glemt og forsvinne under andre lag.»

Sist oppdatert 25.09.2017