Samarbeidsprosjekt i førstehjelp

Elever Vg2 Dataelektronikk (DEL) har i vinter gjennomført et samarbeidsprosjekt sammen med Vg1 Helse- og oppvekstfag (HO)

4-timers fremføringsoppgave

2 DEL har i år hatt fire timers fremføringsoppgave om emner innen førstehjelp man som dataelektroniker og arbeidstaker bør kjenne til hvordan man håndterer – særlig som første person på et åsted der en ulykke har skjedd. For å få en praktisk gjennomgang på teorien tok Ivar Myren kontakt med faglærer Eldbjørg Sørensen på Helse og oppvekst for å lodde stemningen rundt et felles prosjekt der HO i praksis gikk gjennom førstehjelp basert på de emnene 2 DEL har besvart teoretisk.

Elevene ved HO og 2 DEL var svært motiverte for et felles prosjekt. HO leverte gode foredrag og instruksjoner, tilstrekkelig med praktiske øvelser og gode skriftlige forklaringer på hva man skal se etter og gjøre ved ulykker.

Emner vi fikk instruksjon i og forelesning om:

• Hva foretar du deg som førstemann på et ulykkessted
  • Blødninger, kompresser/bandasjer, forgiftning i lungene
  • Stabilt sideleie, HLR, hjertestans/sirkulasjonssvikt
  • Forbrenning, forfrysning, fallskader, brudd

Elever

Om prosjektet sa vertskapselevene og ansvarlige for kursopplegget Vg1 HO:

Mandag 22. februar 2016, hadde 6 jenter fra 1HO fremføring i 3 puljer om forskjellige temaer, fremfor 2DEL. Disse temaene var håndplukket ut fra kontaktlæreren til 2DEL, for at vi kunne bruke vår kompetanse til å lære medelevene våre ting som både vi har om og som er relatert til arbeidet de skal gjøre under arbeidskarrieren sin. Vi har i helsefremmede om både førstehjelp, den første undersøkelsen, brannskader, giftige gasser osv., som er noe de gjerne kan ha nytte for senere. De skal kunne vite hva de må gjøre under alvorlige situasjoner, hvor de må være personen som kanskje redder kollegaen sin.

Vi syntes dette var en positiv erfaring fordi vi følte de fulgte med og fikk utbytte av fremføringene. I tillegg fikk 2DEL være med å praktisere blant annet HLR. Ved at ungdommer lærer ungdommer er en veldig fin ting, på grunn av at vi gjerne bruker et mer språk som er mer forståelig enn kanskje lærere gjør. Vi har mye å lære hverandre, og både 1HO jentene og 2DEL guttene syntes dette var en fin måte å få kunnskapen inn på.

Elever

Sagt om prosjektet av Vg2 DEL:

De var flinke til å forklare og lære bort det praktiske vi skulle utføre, og ga mange eksempler på hva man kunne bruke til å legge på press på såret. Alt i alt var det lærerikt og vi kommer til å huske det bedre enn hvis en lærer skulle stått å pratet om det over lengre tid. Vil anbefale å forsett med dette siden det gir litt variasjon samt å være sosial med andre klasser.

Vi fikk oppgave å lage en presentasjon der vi skulle finne informasjon om førstehjelp av brannskader, gasskader, skader av kjemikaler og frostskader. Vi ble delt inn i grupper, og samarbeide om forskjellige oppgaver. Jeg føler at jeg fikk mye greie på dette. Jeg og gruppa mi fikk oppgava å presentere førstehjelp på gass-, og kjemikalskader. Selv syns jeg at vi fikk fram dette på en bra måte, og vi fikk med oss alt en trenger å vite på presentasjonen.
Resten av klassa gjorde også en bra jobb på de tildelte temaene. Jeg føler at jeg har fått et godt bilde på førstehjelp.

Opplegget Helse- og oppvekst hadde satt opp var veldig bra. Presentasjonen var lærerik og interessant med bilder og videoer. Vi lærte om forbrenninger, forfrysninger, gassforgiftninger og førstehjelp. Vi fikk også gjøre litt praktisk der vi bandasjerte hverandre, så vi lærte hva vi måtte gjøre om vi noen gang vil komme i slike situasjoner. Vi lærte også om hjerte- lungeredning og å legge andre i stabilt sideleie. Og hva vi måtte gjøre om noen hadde kommet i ulykker og blitt skadet/bevisstløs. De var blide og virka som om de hadde forberedt seg godt og gjennomføringa var veldig bra, både presentasjon og praktisk.

Sist oppdatert 11.03.2016